אורח חיים בריא

מאפייני גיל ההתבגרות בקרב בנות

אין
2 דקות
נערה מתבגרת עם אוזניות

בנות נוער, מתבגרות, בנות עשרה – כל אלה ביטויים המתייחסים לתקופה שבה הבת שלכם הופכת מילדה לאדם מבוגר. תהליך זה כולל שינויים פיזיים, מנטליים והתנהגותיים רבים, שעשויים להוות אתגר לא פשוט עבור ההורים, וגם עבור הנערה המתבגרת. חלק מהשינויים מתרחשים בבת אחת, וחלקם מתפרשים על פני שנים, כאשר בסופו של דבר ישנה התמתנות משמעותית בכמות ובקצב שלהם. אצל כל נערה תקופת ההתבגרות תתרחש בצורה ובקצב שונים. חלקן עשויות להציג סימני התבגרות בגיל מוקדם או מאוחר מהרגיל, ואילו אצל אחרות השינויים יתרחשו באופן פתאומי ובלתי צפוי. חשוב לזכור כי מדובר בתקופה זמנית הנמשכת שנים ספורות בלבד, ולעזור לבתכם לצלוח אותה בצורה הטובה והנעימה ביותר.

שינויים גופניים בגיל ההתבגרות

התהליכים המתרחשים בתקופה זו נובעים משינויים הורמונליים טבעיים בגוף הנערה. בנות נוטות להתבגר מוקדם יותר מאשר בנים, ולהתמודד עם תופעות רבות יותר כמו קבלת מחזור ראשון, התמודדות עם כאבי ביוץ ועוד. גיל ההתבגרות אצל בנות בדרך כלל מתחיל בין הגילאים 8־13, והוא נמשך כחמש שנים. למרות שקצב השינויים עשוי להשתנות אצל כל אחת, הסדר שלהם בדרך כלל שומר על עצמו. הסימן הראשון המבשר את בואו הוא התפתחות ניצני שדיים. לאחר מכן, יתחיל לצמוח שיער הערווה סביב אברי המין. בחלוף הזמן, השיער יתחיל להתפשט בגופה ויהפוך כהה ועבה יותר. בהמשך, יתחיל לצמוח שיער באיזורים אחרים בגוף, בעיקר בבית השחי וברגליים. בשלב זה מבנה הגוף שלה מתחיל להשתנות, כאשר הירכיים מתרחבות וישנה הצטברות של שומן באיזור הישבן, הרגליים והבטן. אברי הגוף עשויים לגדול ולהתפתח בקצב שונה, דבר שעשוי לעורר אצלה תחושות לא נעימות ולגרום לה להרגיש מגושמת. הורמוני ההתבגרות עלולים לגרום גם לעור שמנוני, להזעה ולהתפתחות אקנה הורמונלי על פניה. בשלב זה, בנות נוטות לקבל את המחזור הראשון שלהם, תהליך שעשוי להיות לא סדיר בתחילה. כל העת, בתכם ממשיכה לגבוה, לעיתים בהדרגה ולעיתים בפרצי גדילה משמעותיים על פני פרקי זמן קצרים.

שינויים מנטליים בגיל ההתבגרות

שנות העשרה טומנות בחובן שינויים רבים עבור המתבגרת שלכם, לא רק פיזית אלא גם נפשית וחברתית. במהלך השנים הללו, מתפתחת היכולת לחשיבה מופשטת, להצבת מטרות ולתכנון תוכניות לעתיד. כל ילד עשוי להתקדם בקצב שונה, ולהציג השקפת עולם שונה. אתם עשויים לגלות שבתכם מתעניינת פתאום בפילוסופיה, פוליטיקה וסוגיות חברתיות, ומתחילה לתהות לגבי עתידה ולקבוע לעצמה מטרות לטווח קצר וארוך.

גיל ההתבגרות ומערכות יחסים

בתקופה זו, כאשר הילדה שלכם הופכת בהדרגה למבוגרת, ולצד ההורמונים המשתוללים בגופה, אתם עשויים לגלות שהיא מתחילה להיאבק אתכם (ועם מקורות סמכות נוספים כמו מורים ומדריכים), על עצמאות ושליטה. במהלך השנים הללו העיסוק החברתי הוא בלתי פוסק. מתבגרות נוטות להתעסק באופן עמוק ותדיר במראה חיצוניותן, בעריכת השוואות עם בנות גילן ובהתמודדות עם קונפליקטים של דימוי עצמי ומעמד חברתי. קבלה חברתית הופכת להיות חשובה מאוד, והיא עשויה להיות נתונה להשפעות רבות מצד קבוצת השווים שלה. מריבות וחיכוכים הופכים להיות דבר שבשגרה, בעודה מפלסת את דרכה בעולם החברתי החדש, במקביל לשינויים הרבים שעימם היא מתמודדת. נערות רבות מתאהבות בתקופה זו בפעם הראשונה, אך לעיתים קרובות הן מתקשות לתחזק מערכת יחסים ארוכת טווח.

המחזור הראשון

קבלת מחזור בפעם הראשונה עשויה להיות חוויה לא פשוטה ומבלבלת. כדי להקל על בתכם בתהליך, חשוב מאוד להכין אותה לכך שהוא עומד להתרחש ברגע שהיא מתחילה להציג סימני התבגרות ראשונים. חשוב ליצור שיח נעים, כן ובגובה העיניים, ולהימנע מלשדר מבוכה או חוסר נעימות לנוכח הנושא. הסבירו לה כי מדובר בתהליך טבעי וחיובי, ונסו כמיטב יכולתכם לשכך את חרדותיה ולעודד אותה לשאול שאלות. חשוב להכין אותה לכך שהיא עשויה לחוות כאבי מחזור או ביוץ, ולהנחות אותה מה לעשות כשזה קורה. למדו אותה על אמצעים הגייניים והדגימו לה במידת האפשר כיצד משתמשים בהם.

על מה עוד כדאי לדבר איתה?

  • חזיות: ברגע שבתכם מתחילה לפתח ניצני שדיים, כדאי לדבר איתה על חזיות, ולהציג לה בעדינות את האפשרויות העומדות בפניה. ישנן חזיות דמויות גופיה הנקראות גוזיות, המיועדות בדיוק לתקופה זו. שימו לב כי בנות רבות חשות מבוכה לנוכח התפתחות השדיים, בעיקר אם הם לא מתפתחים בקצב זהה או שהיא חשה חריגה בין שאר בנות כיתתה. כדאי לשוחח איתה גם על כך, ולא רק על העניינים הטכניים.
  • הגיינה וגינלית: עוד בטרם קבלת המחזור, בתכם עשויה להתמודד עם תופעה של הפרשות וגינליות. כדאי להכין אותה לכך עוד בטרם זה קורה, כדי למנוע ממנה מבוכה מיותרת. הציגו לה את האפשרות של מגיני תחתון ושל סבון לשטיפה אינטימית, שעשויים לעזור לה להרגיש בנוח.
  • סיטואציות חברתית: גם אם זה לא נראה כך, בתכם זקוקה בתקופה זו להדרכה הורית יותר מתמיד. חשוב לוודא שהיא אינה סובלת ממצוקה משמעותית על רקע חברתי, ולעזור לה בעדינות לנווט את דרכה בין בני גילה. כדאי לשוחח איתה על נושאים כמו דימוי עצמי, זהות מינית, דרכים לניהול לחצים וכדומה.
  • מניעת היריון: זהו נושא רגיש, אך חשוב לא לתת למבוכה לעצור אתכם, ולשוחח עם בתכם על הנושא. אם אתם חשים כי היא עשויה להתחיל להיות פעילה מינית בקרוב, קבעו לה תור לגניקולוג ולמדו אותה על אמצעי מניעה. חשוב לדעת כי גלולות למניעת היריון הן האמצעי הבטוח ביותר למניעת היריון לא רצוי, אך הן אינן מגינות מפני מחלות מין. עשו כמיטב יכולתכם כדי להתגבר על המבוכה ולהעניק לה את כל המידע הדרוש לה בנושא כדי לדאוג שהיא תהיה בטוחה ומוגנת ככל האפשר."
מידע זה אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי או רפואי, יש להשתמש במידע באתר כמדריך בלבד.