period delay

איחור בוסת, מה המשמעות?

נכתב על ידי ד"ר נתנאלה מילר מומחית למיילדות גניקולוגיה ופריון
תאריך כתיבה: 10/02/2022
תאריך עדכון: 10/02/2022

נכתב על ידי: ד״ר נתנאלה מילר מומחית למיילדות גניקולוגיה ופיריון

מה היא וסת ומה נחשבת וסת סדירה?


וסת הינה הדימום החודשי שמתחיל אצל נערה שנמצאת בגיל ההתבגרות ונמשך בכל תקופת גיל הפריון. הוסת הינה הפרשה למעשה של רירית הרחם כל חודש כאשר הנערה/אישה אינה בהריון.  הוסת היא סימן עבור כל אישה שהיא והגוף שלה בהתפתחות תקינה ובבריאות שלמה. 
מחזור האישה מוגדר מרגע קבלת הוסת ועד קבלת הוסת הבאה אחריה. וסת מוגדרת כימי הדימום (ימי הנשירה של הרירית והדימום עצמו). מחזור תקין נחשב בין  21-35 ימים. וסת תקינה מוגדרת  בין 2 – 8 ימים. 

מה מוגדר כאיחור בוסת?


אם הוסת שלך סדירה ומגיעה כל מספר ימים קבוע - איחור בוסת, מוגדר כאשר הוסת לא הגיעה בזמן המתוכנן. אם הוסתות שלך אינן סדירות ויכולות להגיע גם לאחר 6 שבועות ויותר, קשה להעריך איחור בוסת. יתכן שוסת תאחר במספר ימים, גם אם היא מדויקת שכן  לא כל חודש כולל בהכרח בדיוק 30 ימים. 
אך אם הוסת מאחרת ביותר מ5-7 ימים, יש לשקול התחלת בירור. 

מה הן הסיבות שיכולות לגרום לאיחור בוסת?

1. היריון

הסיבה הראשונה שחייבים לבדוק כאשר יש איחור בוסת, במידה והנערה/אישה מקיימת יחסי מין,  היא האם היא בהריון. בדיקה ביתית חיובית מעידה על הריון, אך יתכן מצב בו תבצעי בדיקת הריון ביתית שתהיה שלילית אך למעשה את בהריון. לכן ההמלצה היא כאשר יש איחור בוסת של מספר ימים, להשלים בדיקת דם בהריון של bHCG  (זהו ההורמון שמופרש למעשה ע״י העובר, וניתן לראותו בדם של האם). במידה והאיחור בוסת, הינו בשל הריון, יש לפנות בהקדם לרופא.ת הנשים שלך.

2. שינויים במשקל

על מנת שנערה/אישה תקבל וסת , חשוב שבגופה יהיה כ- 21 אחוזי שומן. השומן בגוף טומן בחובו אנזים שמאפשר יצור של הורמון האסטרוגן, הדרוש לשם בניית רירית הרחם שהיא למעשה מהווה את הוסת בכל חודש. במידה ונערה/ אישה מבצעת דיאטה קיצונית, ירידה במשקל מורידה את אחוזי השומן וכך גם את הסיכוי לוסת. בנוסף ירידה קיצונית במשקל, כגון אצל נשים הסובלות מהפרעת אכילה, למעשה מדכאת את הציר ההורמונלי המרכזי שמתחיל במוח שנותן הנחיה לשחרור הורמונים שמאפשרים תפקוד תקין של השחלות והפרשת הורמונים תקינה. אם הציר מדוכא, אין הפרשת הורמונים ולא תהיה וסת. 
עליה במשקל – עליה במשקל בעיקר אצל נשים המאובחנות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות יכולה לגרום לשינויים בוסת. תסמונת זו  כוללת שניים מתוך 3 קריטריונים: אי סדירות בוסת, שחלות במראה פוליציסטי , סימנים של הורמונים גבריים (אנדרוגנים), כגון: שיעור יתר/אקנה או עליה בהורמונים אלו בבדיקת דם. עבור נשים אלו עליה במשקל יכולה לשנות את האיזון ההורמונלי ולגרום לאיחור בוסת ואף לאל וסת. לכן חשיבות בנשים האלו להמליץ על דיאטה ופעילות גופנית לשם ירידה במשקל. עבור רוב נשים אלו , אם תרדנה ב5% ממשקלן, הוסת תחזור להיות סדירה. 
בנוסף גם השמנת יתר גורמת לאי סדירות וסתית. 

3. ספורט אקססיבי

 ספורט אקססיבי יכול לגרום להפרשה של הורמון הסטרס, שנקרא קורטיזול. הורמון זה יכול לעשות למעשה דיכוי של הפרשת הורמונים ברמת המוח שגורמים בסופו של דבר להפעלת השחלות וקבלת וסת. לעיתים גם ספורט אקססיבי גורם לירידה במשקל וכך גם משפיע על פגיעה בסדירות הוסת, כפי שהוסבר לעיל. 

4. בלוטת התריס

לעיתים פעילות מוגברת של בלוטת התריס או פעילות מופחתת של בלוטת התריס יכולה להביא לשינויים במחזור ובווסת, כולל איחור בווסת. לכן אם את סובלת מסימפטומים נוספים, כגון: עייפות, עצירות, אי סבילות לקור, עצבנות וכדומה, יש לקחת בדיקת תפקודי תריס. 

5. פרולקטין

הורמון הפרולקטין לרוב מופרש בהריון והנקה, אך קיימים מקרים בהם ישנו גידול שפיר המפריש הורמון זה. הפרולקטין משפיע ומדכא את הפרשה של הורמונים האחראים לוסת ולכן גם יכול לגרום לשינויים בוסת ועיכוב בווסת. לעיתים הפרשה מוגברת של פרוקלטין תגיע עם כאבי ראש או ראיה כפולה. במקרים אלו, חשוב כמובן לפנות לרופא.ת מטפל.ת.
חשוב לציין שהנקה יכולה לגרום לשינויים בוסת, לאור כך שמעלה הפרשת פרולקטין.

6. תרופות


תרופות שונות יכולות להשפיעה על איחור בוסת. למשל ישנן תרופות פסיכיאטריות שגורמות לעלית פרולקטין וכך גורמות לאיחור בוסת. 
שימוש ממושך בגלולות נגד הריון, יכול לעיתים לאחר הפסקתן לגרום לאיחור בוסת. לרוב הדבר מסתדר ורוב הנשים כשמפסיקות גלולות מקבלות וסת כרגיל או מקסימום תוך 6 חודשים.

7. סטרס

 כל ארוע של סטרס אקוטי או כרוני יכול להשפיע על סדירות הוסת. לכן אם את בתקופה עם הרבה לחץ יתכן שזו הסבה לאיחור בוסת. חשוב לנסות דרכים להוריד מתח ולחץ, ולרוב הוסת תחזור להיות סדירה. 

8. ירידה ברזרבה השחלתית

 רזרבה שחלתית מתיחסת לפוטנציאל של אישה להרות ולמאגר הביציות שלה. ישנן נשים שמתחילות את השלב של גיל המעבר (מנופאוזה) מוקדם מהצפוי, והדבר יתבטא לרוב בתחילה בהתקצרות משך המחזור ולאחר מספר חודשים בהתארכות המחזור, כלומר באיחור וסת. חשוב לברר זאת, שכן אם הדבר קורה בגיל צעיר, יש חשיבות לזהות את הסיבה וגם להמליץ על תהליך שימור פריון. 

9. מחלה כרונית

כל מחלה כרונית יכולה להשפיע על התפקוד ההורמונלי של האישה. למשל: סכרת, צליאק, מחלת קושינג, CAH. 

10. אחר

ישנן עוד סבות נדירות לאיחור בוסת, כגון הידבקויות בחלל הרחם, תסמונת שיהאן לאחר לידה ועוד.

מה לעשות כשהוסת מאחרת?


- ראשית חכי מספר ימים , אם לאחר 4-7 ימים הוסת אינה מגיעה, עדכני את הרופא.ה שלך. 
- הבירור לרוב יכלול הערכה אם עלית/ירדת במשקל, אם את בתקופה סטרסוגנית , אם התחלת בפעילות אקססיבית או אם את נוטלת תרופה חדשה.
- במקביל תתבקשי להשלים בדיקות דם שכוללות : בדיקת הריון BhCG, בדיקת פרולקטין , ופרופיל הורמונלי כולל אסטרוגן, פרוגסטרון, LH, FSH, TSH.
- לאחר מציאת הסבה ניתן לטפל בה בהתאם.
זכרי שברוב המקרים הוסת לרוב תגיע תוך כמה ימים , ואם אינה מגיעה, חשוב לפנות לרופא.ה המטפל.ת לשם בירור. 

EmptyView

מוצרי קוטקס במיוחד בשבילך

Ultra Thin Pads

תחבושות

הדור הבא של תחבושות עם התאמה מושלמת למבנה גופך

Tampons

טמפונים

טמפונים קוטקס עם מוליך פלסטיק לזרימה קלה נוחות מקסימלית, הגנה ללא פשרות ידית אחיזה מונעת החלקה מעטפת משי להחדרה נוחה במיוחד

מגן תחתון

מגיני תחתון

קוטקס מגיני תחתון דקים ונושמים עד 100% נוחות ורעננות יומיומית

Liners

תחתונים לאחר לידה

תחתונים סופגים לנשים לאחר לידה. ייחודי לנשים לאחר לידה תחתונים חד פעמיים מבד דמוי כותנה, בעלי פד מובנה הסופג פי *3 מתחבושת רגילה לתחושת נוחות וספיגה מקסימלית
(* ביחס לתחבושת קוטקס נורמל ).

Night Pants

סדרת Young

סדרת young לנערה המתבגרת

*כל השדות בכוכבית הן שדות חובה

יש למלא את השם הפרטי
יש למלא את תאריך הלידה מצטערים אך ההרשמה לדיוור הינה מגיל 16 ומעלה
שדה חובה שדה חובה